Hoppa till sidans innehåll

Korpen Mariestads historia


Korpens verksamhet i Mariestad startade år 1957 den 26 juni då vi hade vårt första styrelsemöte på Olssons café.


Vårt första kansli fanns på gärdesgatan och tillkom i början utav 70-talet. Dessförinnan förvarades handlingar och inventarier hos styrelseledamöterna. Från 1978 flyttade vi ihop med MAIF till ett gemensamt kansli på Drottning Kristinas väg och anställde gemensam personal. I mitten av 90-talet blev det åter aktuellt med flytt. Delvis beroende på att lokalerna blev trångbodda i och med stort engagemang i Bingolotto. Tillsammans bildade vi ett handelsbolag som då köpte en fastighet på Höstvägen. där stannade vi till år 2011 då vi, MAIF & Korpen delade på oss. Vi flyttade till Johannesberg där vi alltjämt är (2018). All personal fick fortsatt anställning, antingen hos MAIF eller Korpen.

 

Fotboll och handboll var de första åren ryggraden i vår verksamhet. Mariestad hade i slutet utav 50-talet och ända in i 70-talet stora framgångar i bordtennis både nationellt och internationellt. Intresset för Korpbordtennis i Mariestad blev därför mycket stort nuder samma period. Vi har inte bara åkt "snålskjuts" på elitidrotten! Vi har faktiskt varit först med i Mariestad med att starta upp olika verksamheter såsom Badminton, Innebandy och Boule. Ur denna verksamhet har sedan olika klubbar på elitnivå bildats. I slutet utav 60-talet och fram till mitten utav 80-talet kom badminton att framstå som den verkliga innesporten i Mariestad. Innebandyn blev snabbt vår stora ungdomsverksamhet både i Korpens regi under 80-talet. Tro det eller ej - två före detta korpklubbar i Mariestad, Strandgården och Lockerud möttes i SM-final några år efter att innebandyn bedrevs på elitnivå.

 

Bouleverksamheten i vår regi kom igång på 80-talet och började i Alhagen ett par år och allteftersom intresset ökade så krävdes fler än 1 st bana. Tunaholmsskolans grusplan användes då under fler år innan verksamheten flyttades till av kommunens anlagda banor i hamnområdet. Som mest var vi 40 st lag med 2 personer i varje lag. När en klubb bildas "försvann" 10 - 15 lag successivt i början av 2000-talet. Dessutom startade SPF och PRO bouleverksamhet för sina medlemmar. År 2017 deltog 16 lag i såväl cup som seriespel.

 

Badminton, Bordtennis, Curling, handboll, Innebandy, Fotboll och Volleyboll, som var våra stora lagsporter under perioden fram till millenieskiftet, minskade successivt i omfattning och upphörde successivt från 1990 talet fram till år 2014. Innebandyn har dock körts under en helg i november, men minskar också i omfattning.. Ett försök till att starta upp en ny verksamhet, Beachfotboll, har pågått under några år. Vi anlade en egen sandplan på Johannesberg år 2013. Första året körde vi ett cupspel tillsammans med IFK Mariestad, där 6 lag deltog Därefter har ingen verksamhet pågått pga för dåligt gensvar. Senaste försöket gjordes sommaren 2018. funderingar på alt finns för att nytja planen.

 

Vattengympan har under årens lopp genpmförts på kommunens badanläggningar (Humlet och Badhuset), landstinget (Johannesberg och Sjukhuset) samt åter till Johannesberg som numera är privatägt. Ett stort intresse har alltid funnits och vissa år har platserna ej räckt till. Från år 2011 har vi hyrt hela Johannesbergsanläggningen, varför begränsningen istället legat i antal instruktörer.

 

Visst var bollsporter och tävlingsmoment basen i vår verksamhet. Men cykling, gympa, aerobics, vattengympa och stavgång gav oss ännu mer stämpeln att vara en friskvårdand organisation. Verksamheten måste också följa de trender som finns. Spinning och Boxercise som vi startade 2000 är bra exempel på detta.

 

År 1982 arrangerade vi tillsammans med MAIF för första gången Springtime. Detta stadslopp körs varje år den första lördagen i Maj månad. År 2018, var sledes det 37:e gången. Antalet startande har varit som mest ca 1400 deltagare. År 2018 ca: 500 st startande. Under några år var längsta banan "Halvmara", dvs drygt 21 km. Nu gäller max 10 km och minst 2 km.

 

Vårt engagemang i Bingolotto började år 1991. tillsammans med MAIF erbjöds vi att sköta distrubitionen mm utav bingolotter till östra skaraborg. Vi bildade då tillsammans ett handelsbolag, MAKO. Senare bildade vi tillsammans med ansvariga för andra halvan av skaraborg ett gemensamt aktiebolag. Intäkterna från denna hantering kom väl till pass då vi 2005 beslöt att starta ett gym, vilket krävde en egen kapitalinsats förutom banklån. Så småningom under 2006, sålde vi vår andel i bolaget för att finansiera aktuell utbyggnad utav gymmet.

 

Efter idogt arbete an många engagerade människor kunde vi i augusti 2005 förverkliga en av cåra stora drömmar. då invigdes nämligen Korpen i centrum beläget mitt i centrum (Nygatan 20) 800m2 stod färdigt att tas i bruk sista helgen i augusti. Så småning om blev det ca: 1000m2 fullt av träningsglädje där massor utav aktiviteter erbjöds i 3 olika hallar. Där erbjöds t ex. traditionell gymträning, spinning, gymping, yoga, boxercise, zumba mm. Utöver det hade vi lokal för massage av vertifierad massörer, solarier och en barnhörna för de allra minsta.

 

Vårt mål är ju att främja kommuninnevånarna livskvalite och välmående till en rimlig peng. Vi försöker följa de trender som finns inom träning och vi utbildar hela tiden nya ledare. Förutom aktiviteter som kräver medlemskap så genomförs årligen öppna arrangemang såsom cykelorientering, stadsloppet Springtime samt olika familjeaktiviteter såsom Tomtesmyg och påsk på johannesberg.

 

Inför hösten 2016 togs äntligen beslutet tillsammans med den nye fastighetsägaren om att skapa ett "Korpens hus". Korpens hus är en gammal dröm inom föreningen som innebär att kunna samla all verksamhet under ett tak. Korpens Motionscenter har växt fram i vår förhyrda anläggning på Johannesberg. Här hittar man förutom bad och motionshall även ett fullutrustat gym. Den verksamhet som förut fanns på vår anläggning i centrum återfinns således på Korpens Motionscenter, Johannesberg.

 

Orosmoln har funnits från det att vi öppnade vårt första gym. Året efter öppnade dåvarande Nautilus, nuvarande Actic, ett gym i fastigheten mitt emot. Därefter har ytterligare gym sett dagens ljus. Inget gym i Mariestad har dock ett komplett gym med simhall.

 

Vår ambition är att ha någon eller några aktiviteter som passar just dig för att öka ditt välbefinnande. För att ha en allsidig verksamhet måste vi ha ledare och funktionärer som ger oss den service som behövs för att du som deltagare skall bli stimulerad. Du som vill öka ditt engagemang i Korpens verksamhet och vara med att skapa nya verksamheter eller ingå som medarbetare i vår verksamhet - hör av dig till oss.

Vi hälsar dig välkommen!
Besök gärna Rikskorpens hemsida(öppnas i nytt fönster)

Uppdaterad: 14 SEP 2018 12:48 Skribent: Helen Lideqwarn

  

 Läs Rikskorpens riktlinjer här

 

Receptionen Bemannad:

Mån & Onsdag 15:30 - 18:30

Tisdag & Torsdag  9 - 13,  15:30 - 18:30

Fredag  09:00 - 13:00

Söndag  17:00 - 19:00

Vill du nå oss övriga tider?

Kontakta oss på

This is a mailto link

Eller via messenger på Facebook

 

Kortgymmets öppettider!

Öppet dygnet runt

 

Telefon:0501-393050

 

För att se aktuella pass & bokning av pass klicka på "Passchema" knappen.

passbokning

 Till Medlemssidan  

 

 

Följ oss på:

 

 

 

 

Vår anläggning är utrustad med hjärtstartare! 

 

 

Postadress:
Korpförening Mariestad - Korpen
Solgläntevägen 1
54232 Mariestad

Besöksadress:
Solgläntevägen 1
54232 Mariestad

Kontakt:
Tel: 0501393050
E-post: info@mariestadskorpe...

Se all info